Garáž jako zabezpečení veterána nemusí stačit

16. 11. 2018

V dnešní době se bohužel krade vše a výjimkou nejsou ani veteránská auta. Tyto vozy jsou velice hodnotné a v nadcházejících letech jejich cena poroste. V mnoha případech ale nejde jen o peněžní škodu. Nevyčíslitelnou hodnotu má takový Cadillac po dědečkovi, který se po generace dědí a je v něm nespočet hodin práce a vzpomínek. Podívejme se tedy na několik účinných způsobů, jak svého veterána zabezpečit.

Jak zabezpečení vybírat?

Při výběru toho správného zařízení či řešení musíte vzít vždy v potaz, kde vůz skladujete a jaké jsou možnosti napájení. Třeba takové sledovací zařízení instalované přímo do vozu bude potřebovat množství energie. Záleží tak na tom, zda-li máte přístup ke zdroji elektřiny. Mimo všechny vypsané rady doporučujeme rovněž pojištění auta.

zabezpečení veteránů

Jednoduché druhy zabezpečení

Odpojení baterie

Je pravděpodobně tou nejsnadnější cestou, jak možným zlodějům znemožnit nastartování auta. Baterii můžete pouze odpojit, nebo ji odnést. Pokud si zloděj nepřinese baterii vlastní, tak auto nestartuje. Stále je tady ale možnost, že se veterána rozhodnou odtlačit nebo odtáhnout. A některé nezastaví ani zařazený stupeň a zatáhlá ruční brzda. Odpojovač baterie je možné obejít přímým spojením kabelu s baterií a nosit baterii při každé vyjížďce úplně příjemné nebude.

Skryté spínače

Vás možná odradí svou jednoduchostí, ale jedná se o velice účinné řešení. Stačí umístit nějaký vypínač mezi startér a autobaterii, který dovolí autu nastartovat až po jeho sepnutí. Tento spínač vlastně můžete umístit kamkoliv. Můžete jím vyřadit onen startér, nebo také palivové čerpadlo. Zloději v něm tak pravděpodobně neodjedou, ale odtáhnout ho mohou stále.

Mechanické zabezpečení

Mezi mechanické zabezpečení nepatří pouze ony známé zámky volantu. Existují i v mnohem elegantnějším řešení. Nenápadný a velice je účinný je takový skrytý zámek řadící páky. Zde ale riskujete to, že se zloděj bude snažit tyto věcičky nějakým způsobem odstranit. A to třeba páčidlem, vrtačkou a nebo kleštěmi.

Alarmy do auta

Autoalarmy zahrneme do jednodušších způsobů také. V dnešní době je můžeme instalovat v podstatě na cokoliv a jejich instalace je otázkou chvilky. Vůbec se totiž nemusíte obtěžovat nejrůznějšími pohybovými čidly, senzory a podobně. Stačí dát alarm třeba na zámek. Při otevření dveří bez jeho předchozího odjištění se alarm sepne. To vystraší zloděje a možná vás to také probudí. U některých vám dokonce může automaticky přijít SMS zpráva.

Sofistikovanější způsoby zabezpečení

Imobilizéry

Imobilizéry se do vozů instalují někdy od devadesátých let. Bez správného klíče jednoduše auto nenastartuje. Imobilizér se ale v případě starých vozů může obrátit i proti vám. V případě jeho selhání vás čekají problémy, jelikož většina automobilek již neexistuje, tudíž vám nový klíč vyrobit nenechají.

Satelitní vyhledávání vozů

Satelitní vyhledávání je jednoznačně tou nejdražší ale nejúčinnější volbou. Když vám ale doma stojí takový Rolls Royce, tak bychom rozhodně šetřit nedoporučovali. Vyhledávání funguje přes rádiovou síť, která nejde snadno odrušit. Nějaká rušička tedy zlodějům absolutně nepomůže. Tento systém má ale mnoho dalších výhod. Obrovsky vám usnadní vyhledávání ukradeného vozu, neboť sleduje jeho trasu hned od vyjetí z garáže. Ceny satelitního sledování se ale pohybují mezi 20 až 30 000 Kč za instalaci. Dále platíte měsíční nebo roční poplatky a do výdajů musíte připočíst také čerpanou elektrickou energii.

GPS tracker

GPS jednotka je levnější záležitostí, ale jde ji velice snadno obejít rušičkou. Fungují totiž díky SIM kartě s daty využívající standardní síť. Dle tarifu ji ale můžete používat na celém světě. Dle kvality výrobku se tyto trackery používají monitoring vozového parku firem, ale i pro zaběhnuté psy.