Jak na renovaci interiéru u veterána?

24. 3. 2023

Dřímá vám v garáži veteránské vozidlo a vnímáte, že by potřebovalo trochu oživit? I když s ním nejezdíte tak často (především na veteránské akce, kterých se u nás i v zahraničí koná celá spousta), veterán si zkrátka vaši pozornost zaslouží. K jeho renovaci, respektive k renovaci jeho interiéru však přistupujte velmi svědomitě. Taková vozidla si totiž zaslouží jen to nejlepší. Jak tedy na to?

Od kdy se auto považuje za veterána?

I když se předpisy velmi často mění, z praxe a aktuálních zákonů vyplývá, že za veterána můžeme považovat vozidla starší třiceti let, která uplynula od data jejich výroby. Je však mylné se domnívat, že tomuto označení předchází pouze oněch třicet let. Tím honba za oficiálním statusem teprve začíná. Více se dočtete v tomto článku.

Pokud vám ve vaší garáži skutečně dřímá takto starý automobil, můžete se za získáním patřičného označení vydat na pár úřadů. A udělat několik testací, včetně zřízení povinného ručení pro veterány. Když se vám podaří vše splnit a se svým automobilem začnete vyjíždět na ryzí, pravé veteránské srazy, dříve nebo později se do oné renovace pustíte. Tak se do toho pojďme pustit společně.

Než se pustíte do renovace veterána

I když si váš veterán ukrývající se v garáži pod těžkou plachtou říká o renovaci, než se do ní pustíte, měli byste si vzít v potaz několik věcí. Předně to, že řada komponentů nemusí být na trhu běžně dostupná nebo že některé jsou vyrobeny takovými postupy nebo za použití takových materiálů, s nimiž si dnešní technologie už nedokážou snadno poradit. V takovém případě je třeba zvážit neodborný zásah do vozidla. Mohlo by dojít nejen k materiálnímu poškození, ale daleko k horší újmě, a to konkrétně k újmě citové.

Před renovací je nutné interiér veterána vyčistit. Za použití patřičných čistících produktů pro dezinfekci auta se ošetří nejen kožené, ale také textilní prvky. Vůz se vevnitř kompletně omyje, dezinfikuje a také se nezapomíná ani na klimatizaci. Právě ta bývá velmi často zanesená mnohými nečistotami, nejen prachem usedlým ve spárech za poslední roky.

Kompletní ošetření v nejlepších rukách

V ideálním případě byste skutečně měli vyhledat odborníky, kteří předejdou možným újmám (ať už těm materiálním, nebo těm citovým). V rámci takového ozdravného pobytu se zpravidla ošetřují drobné a nějakou dobu přehlížené škrábance, také matné světlomety nebo důlky či propálené sedačky, které si s sebou vozidlo nosí ještě z dob svého mládí.

Někteří automobiloví senioři však vyžadují větší pozornost. Zejména pokud je nutné narovnat i jiné deformace, auto kompletně nalakovat nebo slepit to, co spolu už nedrží. Samostatnou kategorií bývá čištění interiéru, které by mělo být vždy šetrné. Na kožené a textilní prvky je nutné používat pouze produkty na ně určené, experimentování se ani v tomto případě nevyplácí.

Rádi vám se všemi zmíněnými pracemi pomůžeme, vše důležité se dozvíte na stránce Čalounické práce.

 

Ford Mustang Fastback V8 C Code Aut

Jak na renovaci interiéru svépomocí

Pokud se chcete pustit do renovace svépomocí, asi vás bude zajímat především postup krok za krokem u čalounění interiéru veterána. To může být docela náročné a záleží na tom, jaký typ vozidla máte a jaký vzhled chcete dosáhnout. Níže jsou uvedeny obecné kroky, které byste měli při čalounění interiéru veterána provést:

  • Odstraňte stávající čalounění: Pokud je to nutné, odstraňte stávající čalounění, abyste mohli začít s čistou deskou. Užitečné může být odstranit a zkontrolovat všechny držáky, aby jste se ujistili, že jsou pevné a drží tak, jak mají.
  • Vyberte vhodné materiály: Vyberte si materiály, které budou odpovídat stylu a potřebám vašeho vozidla. Můžete použít kůži, vinyl nebo textil a to v závislosti na tom, co preferujete.
  • Vytvořte šablony: Popřemýšlejte o tom, jaký styl a vzhled chcete dosáhnout a vytvořte plán pro každou část interiéru, kterou chcete čalounit. Můžete také vytvořit šablony pro každou část, abyste byli připraveni na řezání a upevňování nových částí materiálu.
  • Začněte čalounit: Začněte s čalouněním největších a nejvýraznějších částí interiéru jako jsou sedačky a podhlavníky. Pokud nevíte, jak na to, opět připomínáme, že vám se vším pomůžeme (více informací najdete zde).
  • Upravte detaily: Po dokončení větších částí interiéru, upravte detaily jako jsou dveře a palubovka. Pamatujte si, že každý kus materiálu musí být pečlivě upevněn, aby se zabránilo jeho pohybu nebo poškození.
  • Finální kontrola: Jakmile je čalounění hotovo, proveďte detailní kontrolu, zda je vše v pořádku a zda všechny materiály drží na svém místě.

Proč s renovací interiéru veterána neotálet

Možná si na renovaci troufáte, možná pro předcházení negativních scénářů volíte ruce odborníků, kteří k renovaci automobilu budou přistupovat se vší pokorou a vážností. V každém případě s tímto krokem neotálejte a drobné nedostatky nepřehlížejte dlouho. Špatný stav totiž negativně ovlivňuje pocit z celého auta. Stejně tak mohou některé zanedbávané prvky, které mají ta nejlepší léta za sebou, výrazně ovlivnit i funkčnost automobilu.

Především mluvíme o plastových a gumových prvcích, které se pod tíhou tlaku času mohou neuvěřitelně změnit. A nemluvíme jenom o vyblednutí, ale také o ztrátě pružnosti, možnosti zatékání nebo podobných problémech se stárnutím autodílů spojených.