Jak vybrat povinné ručení pro veterána?

16. 7. 2023

Dřímá ve vaší garáži staré vozidlo? A uvědomujete si, že se možná nejedná jen tak o ledajaké vozidlo, ale že to může být ryzí veterán ve svých nejlepších letech? Pakliže ano, nejen, že se zvýší jeho hodnota, ale také pro něj začnou platit trochu jiná pravidla hry. A to i taková, která se týkají povinného ručení.

Co je povinné ručení?

Povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla po pozemních komunikacích není nic jiného než pojistka, která musí být ze zákona uzavřena majitelem vozidla. Slovo „povinné” tak není součástí slovního spojení jen tak pro nic, za nic. Pakliže se něco stane čili dojde-li k nějaké nehodě nebo havárii, z tohoto ručení jsou hrazeny veškeré škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla na zdraví nebo majetku třetích osob.

Nutnost zřízení této pojistky platí pro majitele všech automobilů, a to včetně těch veteránských.

Je nutné označení „veterán”

Veteránem se automaticky nestává každé vozidlo, které je staré třicet a více let. Označení si majitelé těchto vozidel musí takzvaně „vyběhat” na patřičných úřadech. Zmínit a předložit musí důkazy například o technickém stavu, musí dokázat bezchybnou funkčnost vozu nebo čistotu karoserie, ale také hraje roli stav interiéru nebo typ motoru, převodovky a dalších automobilových doplňků. Více informací se můžete dozvědět v tomto článku, jak přihlásit veterána.

Jestliže úspěšně absolvujete veškeré kontroly, které absolvovat máte se svým autem, a získáte označení „veterán”, přichází na řadu ono zmiňované a už tolik skloňované povinné ručení a jeho zřízení.

Chevrolet Corvette

Výběr povinného ručení

V současné době povinné ručení sjednává vícero pojišťoven a je ve výsledku na vás, pro jaké konkrétní se rozhodnete. Finální verdikt zvažte dle toho, co je pro vás klíčové a důležité. Ideální bude, když si krok za krokem projdete tento náš seznam:

1) Zjistěte si své požadavky

Nejprve se zamyslete nad tím, jaké máte požadavky na pojištění. Uveďte si dohromady informace o svém vozidle, vašem řidičském profilu, četnosti vašich cest, a dalších faktorech, které mohou ovlivnit cenu a rozsah pojištění.

2) Srovnávejte nabídky od různých pojišťoven

Nechte si poslat nabídky od různých pojišťoven a srovnávejte jejich ceny, pokrytí a výhody. Existuje mnoho online nástrojů, které vám mohou usnadnit srovnávání nabídek.

3) Zkontrolujte výši pojistného plnění

Pojistné plnění určuje maximální částku, kterou vám pojišťovna vyplatí v případě nehody nebo škody. Ujistěte se, že zvolená částka odpovídá hodnotě vašeho vozidla a případně dalšího majetku, který by mohl být poškozen.

4) Zjistěte si recenze a hodnocení pojišťoven

Prostudujte si recenze a hodnocení pojišťoven od ostatních klientů. To vám poskytne představu o spokojenosti zákazníků s konkrétními pojišťovnami.

5) Konzultujte s odborníkem

Pokud máte pochybnosti nebo nejste si jisti, jaké pojištění zvolit, konzultujte to s nezávislým odborníkem. Takový odborník vám může poskytnout cenné rady a pomoci vám najít optimální řešení. Případně se ptejte lidí, kteří už podobný problém řešili.

Škoda 110 R

Nezáleží na tom, jak často s vozem jezdíte

Řada majitelů veteránů může vzdorovat argumentem, že s vozem jezdí stejně příliš málo čili povinné ručení se sjednávat nemusí. Zákon na to však pohlíží jinak a zcela bez výjimky říká, že pojistku sjednanou mít musíte nezávisle na tom, jak často s autem jezdíte. Ne nadarmo se říká, že „náhoda je blbec a o náhody zde není nouze”, proto tímto krokem na potenciální scénáře vyzrajete a vyhnete se nákladné renovaci veterána.

Zdroj: https://www.rixo.cz/povinne-ruceni/