Jarní údržba veterána: Připravte se na první jízdu v tomto roce!

20. 2. 2024

S příchodem jara a vyšších teplot se mnozí majitelé veteránů těší na chvíle strávené za volantem svého oblíbeného historického vozidla. Předtím než se však pustíte na silnice, je důležité provést několik kroků jarní údržby, abyste zajistili, že vaše vozidlo bude fungovat hladce a bezpečně.

Jarní údržba veterána

Prevence pro bezstarostnou jízdu s veteránem

I když jste starostlivě zazimovali svého veterána, na konci jízdní sezóny provedli veškeré potřebné opravy a pečlivě zkontrolovali a vyměnili veškeré nutné součástky, je na jaře nezbytné provést další důkladnou kontrolu, abychom se ujistili, že je vše v optimálním stavu pro bezproblémový provoz. Během zimního období, kdy je vozidlo odstaveno, se totiž mohou objevit různé problémy a nedostatky.

Správná ochrana a lesk exteriéru

Dejte svému veteránu po zimě zasloužený kosmetický zákrok. Auto umyjte ručně, očistěte a navoskujte lak, abyste ochránili povrch před jarním sluncem a deštěm. Nezapomeňte na čištění a leštění chromovaných částí, které udělají ten správný efekt.

Očista a péče interiéru

Jestliže jste tuhle činnost dělali před zazimováním, můžete přejít k dalšímu kroku. Pokud ne, před první cestou si udělejte chvíli času na důkladné vyčištění sedadel, palubní desky a dalších interiérových prvků. Odstraňte prach, nečistoty a případné zbytky z předešlé sezóny. Použijte vysavač, abyste odstranili nečistoty z koberců a polstrování.

Kontrola stavu a tlaku pneumatik

Pneumatiky byly možná během zimy odstaveny, a proto je důležité zkontrolovat jejich tlak a případný stav. Případné drobné oděrky a praskliny mohou být známkou opotřebení, a v tomto případě je nutné zvážit jejich kompletní výměnu.

Profesionální seřízení geometrie

Při přechodu na letní pneumatiky je vhodné využít služeb profesionálů, kteří mohou zkontrolovat rovnoměrnost dezénu. Pokud jsou pneumatiky nerovnoměrně sjeté, je pak nutné provést seřízení geometrie.

Revize autobaterie pro bezproblémové starty

Zimní období je pro autobaterii náročné, a tak je nutné zkontrolovat její stav. Ověřte, zda není vybitá, zdali jsou kabely bez koroze a ujistěte se, že jsou spoje pevně utaženy. V případě potřeby doplňte elektrolyt nebo zvažte investici do nové autobaterie. Autobaterie by se měla průměrně měnit každé 3 roky až 6 let.

Klimatizace pro čistý vzduch

Kromě různých výměn kapaliny a filtrů věnujte pozornost stavu klimatizace, což je často opomíjený aspekt. Je nutné zkontrolovat samotnou klimatizaci, a popřípadě nechat vyměnit a následně doplnit množství chladiva. Odborníci také radí pravidelně provádět tzv. dezinfekci klimatizace, abyste eliminovali možné bakterie, které se mohou hromadit ve výměnících a ve vzduchovém vedení. Při této příležitosti se automaticky mění také kabinový filtr.

Pečlivá revize oleje, dalších kapalin a také filtrů

Pokud jste výměnu neprovedli na konci sezony, je čas výměnu provést teď. Pravidelná výměna oleje, chladící kapaliny, brzdové kapaliny a ostatních důležitých kapalin a filtrů je základem pro optimální fungování motoru. Naopak pokud jste výměnu prováděli před koncem jezdící sezóny, stačí tyto kapaliny jen zkontrolovat, zdali mají správné množství a neunikají někam pryč.

Kontrola brzdového systému

Brzdy jsou jedním z nejdůležitějších prvků vozidla. Ověřte stav brzdových destiček a kotoučů. Pravidelně kontrolujte brzdovou kapalinu a v případě potřeby ji doplňte nebo naopak nechte úplně vyměnit za novou.

Světla svítí, blinkry blikají

Před jízdou zkontrolujte všechna světla – přední, zadní, blinkry a světla registrační značky. Vyměňte nefunkční žárovky, doplňte do zásoby nové a ujistěte se, že všechny světelné funkce jsou plně funkční.

Stěrače stírají

Stěrače jsou často opomíjenou součástí vozidla. Uvádí se, že životnost stěračů je v průměru asi půl rok nebo rok. Pokud jsou funkční, stačí pak výměna opotřebených gumiček. Různé povětrnostní podmínky, zejména náhlé změny teplot a dlouhodobé mrazy, mohou výrazně ovlivnit životnost stěračů.

Celková kontrola podvozku

Prověřte stav výfuku, tlumičů, pružin, silentbloků a dalších částí podvozku. Včasná identifikace a oprava případných problémů může předejít větším opravám v budoucnu.

Pravidelná údržba a péče mohou prodloužit životnost veterána a zároveň zaručit bezpečné a spolehlivé jízdy.