Jak správně zazimovat veterána: Rady na ukončení sezóny a přípravu do garáže

30. 11. 2023

Sezóna s vaším veteránem je definitivně u konce a je nejvyšší čas ho připravit na období zimního klidu. Správná péče o váš automobil před zimními měsíci může prodloužit jeho životnost a udržet ho v optimálním stavu pro nadcházející sezónu. V našem článku najdete tipy, jak zazimovat veterána a na co rozhodně nezapomenout.

Veterán v garáži

Opravy vyřešte ještě před zazimováním

Ještě předtím, než váš milovaný veterán zamíří do zimního spánku, je ideální provést důkladnou prohlídku pod kapotou. Pokud je třeba provést výměnu nebo opravu některé části automobilu, neotálejte s tím a nečekejte na jaro. Opravy a potřebné náhradní díly je vhodné řešit vždy zavčas. Zajištění bezproblémového stavu vozidla před uložením do garáže znamená, že na jaře váš vůz bude ve výborném stavu, a umožní vám ihned vyrazit na jarní projížďku bez prodlev.

Nezapomeňte také zkontrolovat povinné ručení pro veterána a případně zrevidovat a srovnat aktuální nabídky na trhu.

Důkladné vyčištění interiéru a exteriéru

Váš veterán musí jít do garáže čistý! Proveďte důkladné vyčištění exteriéru i interiéru. Nezapomeňte důkladně vyčistit i ta místa, která jsou velmi špatně dostupná. Tím zajistíte, že se rez během zimy nerozšíří dál. Auto zvenčí umyjte autošamponem, pořádně vysušte a poté navoskujte. Díky navoskování bude váš veterán opatřen ochrannou vrstvou, která zabrání nečistotám a jejímu usazování na laku vozidla. Mimo to ochranný vosk částečně zabrání korozi.

Pneumatiky zbavte veškerých nečistot a zkontrolujte tlak v pneumatikách. Pneumatiky by měly být plně nahuštěny a měly by být umístěny na stabilním povrchu, aby se zabránilo deformacím. Odborníci doporučují, že pokud máte možnost, veterán je ideální nechat stát na tzv. kozách neboli podpěrách, což je nejlepší možností pro pneumatiky, pružiny a zavěšení kol. Další výhodou je také lepší proudění vzduchu pod vozidlem. Pokud tyto možnosti nemáte je vhodné automobil každý měsíc opatrně posunout o pár centimetrů dál.

Nezapomeňte také na údržbu gumových těsnění dveří a kapoty. Doporučuje se ošetření silikonem.

Interiér důkladně vyčistěte pomocí speciálních přípravků na interiér, odstraňte odpadky a zkontrolujte, zda v autě nezůstaly žádné potraviny, které by mohly přitahovat hmyz nebo myši.

Zkontrolujte provozní kapaliny

Zkontrolujte provozní kapaliny a jejich hladinu. Zkontrolujte olej, chladicí kapalinu, brzdovou kapalinu a kapalinu v ostřikovačích. Kontrola a doplnění těchto tekutin zajistí mrazuvzdornost.

Nezapomeňte natankovat plnou nádrž paliva až po hrdlo, tím předejdete rezivění nádrže. To ovšem platí, pokud máte palivovou nádrž kovovou. U novějších vozidel nemusíte mít strach, protože nádrž je většinou hliníková nebo s vložkou či pozinkovaná. Palivo vždy vybírejte kvalitnější, protože to zajistí, aby se nezanášeli hladičky a různé trubky v palivovém systému. K palivu je také vhodné přidat stabilizátor benzínu.

Odpojte autobaterii

Jestliže váš veterán nebude v průběhu zimy používán, odpojte autobaterii. To pomůže zabránit vybití baterie a prodlouží její životnost.

V případě, že máte vyhřívanou garáž, stačí autobaterii připojit k nabíječce a o nic dalšího se pak nemusíte starat. Naopak v běžné garáži, která nemá stabilní teplotu, se doporučuje baterii úplně odpojit a přesunout ji na místo se stabilnější teplotou. V takovém případě je rozumné připojit baterii k udržovací nabíječce, kterou lze pořídit za přijatelnou cenu.

Nastartovat nebo nestartovat?

Někteří majitelé motorek nebo veteránů mají v zimě zvyk pravidelně na chvilku nastartovat své vozidlo s nadějí, že to prospěje jeho stavu. Nicméně odborníci upozorňují, že tato praxe spíše škodí, než pomáhá. Při studeném startu je motor vystaven vysoké zátěži, a stejně tak i další součásti vozidla, které jsou bez dostatečného množství maziva a dalších potřebných kapalin.

Veterána přikryjte prodyšnou plachtou

Nakonec svůj veterán zakryjte prodyšnou plachtou, která jej ochrání před prachem, nečistotami, částečně vlhkostí a také UV zářením a světelnými podmínkami. Existují také plachty na míru, které poskytují ještě větší ochranu a komfort veterána.

V každém případě se vyvarujte pogumovaným plachtám nebo plachtám typu igelit. Tyto plachty nejsou vhodné, protože se pod nimi sráží vlhkost a auto začne rezivět nebo plesnivět.

Majitelé, kteří vlastní cenné muzejní automobily mohou využít speciální nafukovací vaky, v nichž je vozidlo chráněno v bezpečné atmosféře za konstantní vlhkosti a také teploty.

Jak by měla vypadat ideální garáž?

Garáž nebo místo pro veterána musí nabízet, co možná nejlepší ochranu před povětrnostními podmínkami, teplotními extrémy, vlhkostí a samozřejmě musí být zabezpečena proti krádeži nebo poškození.

Aby byl veterán v pořádku a bez jakéhokoliv poškození, garáž by měla být suchá a dobře větraná. Vysoké a náhlé změny teplot a k tomu vlhkost v garáži bohužel způsobí, že může veterán začít reznout. Nejvhodnější je garáž temperovaná a musí v ní pravidelně cirkulovat vzduch.

Nezapomeňte také na dostatečné zabezpečení veterána. Pro svého veterána můžete pořídit zámek volantu nebo například skrytý zámek řadící páky, který není vidět a je velmi účinný. Naopak autoalarmy jsou dalším způsobem zabezpečení. Stačí dát alarm na zámek vozidla. Při otevření dveří se alarm automaticky sepne, vystraší zloděje a vám přijde varovná sms zpráva.

Pamatujte, že dostatečnou péčí o veterána zajistíte, že váš milovaný automobil bude připraven na novou sezónu a vy si ho budete moci plně užít již od prvního okamžiku.