11 muzeí veteránů, která stojí zato navštívit

18. 10. 2018

Návštěva muzea veteránů spojuje hned několik věcí dohromady. Uděláte si výlet za kulturou, dozvíte se mnoho zajímavých informací z minulosti automobilismu a můžete se dívat na auta dle vaší libosti. Prohlédnete si detaily a interiér všemožných nádherných historických vozů, jež byste jinak na silnici nepotkali. Na své si tedy přijdou milovníci techniky, i ti, jimž se stačí na tu nádheru jen dívat.

Připravili jsme pro vás proto výpis 10 nejhezčích a nejzajímavějších muzeí veteránů na českém území. Najdete mezi nimi velké známé expozice, ale také ty menší, ve kterých vládne rodinná atmosféra. Lidé se tam doslova mezi sebou dělí o své znalosti a každý odjede s úsměvem. Pojďme se na ně tedy podívat.

Muzeum veteránů Nová Bystřice

Muzeum v Nové Bystřici je největším muzeem v Čechách věnující se americkým předválečným automobilům. Muzeum dotahuje do dokonalosti prostředí, do nějž je zasazeno. Exponáty jsou totiž vystaveny ve staré industriální textilce. Můžete se tak dokonale vžít do doby, ze které tyto nádherné kousky pochází. Co tam čekat? Můžete se těšit na ty správné “ameriky”. Obrovské karoserie a motory vyvíjející možná až zbytečné moc výkonu. Dívá se na to ale nádherně. Po celou dobu prohlídky vás může doprovázet audioprůvodce. Nechybí ani odpočívárna a tablety s důkladnou fotodokumentací vozů.

veterán muzem nová bystřice

Oficiální stránky muzea jsou http://www.muzeumveteranu.cz/ a recenzi/fotografie si můžete přečíst zde https://www.krauzovinacestach.cz/muzeum-americkych-veteranu-v-nove-bystrici

Muzeum sportovních vozů Lány

Je zajímavé muzeum otevřené již v roce 1997 v obci Lány. Je to prostora celkem o dvou podlažích, kde najdete kolem 100 exponátů. Jsou zde modely od 20. let až po současnost. Můžete si tak udělat pěkný výlet po časové ose automobilismu. Když se mluví o velice starých vozech, tak se vám možná vyjeví Ford T. Ten tady také nechybí. Těm sportovněji laděným se rozhodně zalíbí moderní okruhové a soutěžní speciály.

automuzeum lány

Oficiální stránky: http://www.auto-muzeum.cz/

Muzeum Veteránů Pavlíkov

Je velké moto-muzeum umístěné v Pavlíkově u Rakovníka. Najdete zde motocykly nejznámějších značek, jakými jsou JAWA, Laurin a Klement, Walter, Praga a mnoho dalších. Nechybí motocykly výroby belgické, anglické a švédské. Dokonce se zde nachází i autentický motocykl na němž cvičili medvědi v komedii Šest medvědů s cibulkou.

motoveterani

Oficiální stránky: http://moto-veterani.cz/

Veteráni Litvínov

Veteránské muzeum v Litvínově disponuje jedinečnou atmosférou, neboť je zasazeno do staré nádražní budovy. Ta byla spolku Veteráni Litvínov poskytnuta firmou Profimetal. Výstava se každoročně veřejnosti otevírá již od roku 2018. Vstupné je dobrovolné a je použito pro vylepšení muzea. Přehlídka se navíc několikrát ročně mění, takže vás překvapí, i když se tam zastavíte znovu a znovu.

veterani litvinov

Oficiální stránky: http://www.veterani-litvinov.cz/

Technické muzeum Tatra Kopřivnice

Disponuje nejcelistvější sbírkou vozů Tatra. Najdete zde více než 60 exponátů, mezi nimiž jsou osobní i nákladní automobily. Uvidíte také nejrůznější podvozky, motory, modely, dobové fotografie a mnoho dalších. V prostorách se nacházejí videoboxy, které vás obohatí o množství zajímavých informací.

technicke muzeum tatra

Oficiální stránky: https://www.tatramuseum.cz/

Muzeum veteránů Radovesnice

Zde se nachází více než 400 exponátů, mezi nimiž najdete převážně historické traktory a motocykly. Své místo zde mají také nákladní automobily, motory, zemědělská technika a další věci, které mají něco společného se zemědělstvím a životem na venkově.

muzeum radovesnice

Oficiální stránky: https://www.muzeumradovesnice.cz/

Muzeum Janecký Chotoviny

V tomto muzeu si přijdou na své milovníci historických automobilů, motocyklů, ale také historických zemědělských strojů a historických spotřebních předmětů. K důkladnému prohlédnutí je pro vás nachystáno 80 exponátů.

janecky veterani

Oficiální stránky: http://janecky.cz/veterani/

Veteran Arena – Muzeum historických automobilů Olomouc

Je spíše takové doporučení do budoucna. Jedná se o obrovskou výstavu automobilů a motocyklů. Poprvé byla otevřena v roce 2010. Stala se jedním ze známých turistických cílů a navštívilo ji více než 300 000 návštěvníků. Je to jedna z největších výstav svého druhu u nás a najdete tam 160 moto/auto exponátů, obrovskou sbírku techniky a další. Bohužel je až do 31. března 2019 z důvodu rekonstrukce uzavřena. Po těchto úpravách by to rozhodně měl být váš cíl na jaro.

veteranarena

Oficiální stránky: http://www.veteranarena.cz/

Muzeum motorismu Znojmo

Muzeum se rozkládá na ploše 1500 m2. Na co se můžete ve Znojmě těšit? Prohlédnout si můžete 40 předválečných automobilů, desítky nejrůznějších veteránských motocyklů, bicyklů, vystavených motorů. Dále různé parní stroje, benzínové pumpy a mnoho dalších zajímavých exponátů. Celkově jsou zde vystaveny stovky předmětů do roku výroby 1950.

muzeum motorismu

Oficiální stránky: http://muzeum-motorismu.cz/

1. České muzeum motocyklů Lesná u Znojma

V Lesné u Znojma na vás čeká velká expozice automobilů, motocykl, sidecarů a dalších zajímavostí, jež se shromažďovaly téměř 30 let. Zařizování muzea započalo již v roce 1989 a poprvé své brány otevřelo v roce 1995.. Výstava se nachází ve čtyřech sálech a jako jedna z mála má otevřeno i během zimního období.

veteransalon

Oficiální stránky: http://www.veteransalon.cz/

Muzeum amerických veteránů JK CLassics

Pokud jste fanoušky americké automobilové historie, tak si pečlivě zaznamenejte muzeum amerických automobilů JK Classics. Nachází se v obci Lužná u Rakovníka. Muzeum se rozkládá celkem ve 3 halách a jedna je určena speciálně pro vozy označované jako “muscle cars”, tudíž zde najdete Ford Mustang, Dodge Challenger, Chevrolet Corvette a mnoho dalších. Výlet do tohoto muzea je vhodný pro celou rodinu, jelikož pro malé děti jsou připravena odrážedla a dětský koutek ve starém školním autobusu.

JK Classics

Oficiální stránky: https://jkclassics.cz/