Jeep Willys – milník v historii off-roadových vozidel

16. 4. 2019

I bez delšího přemýšlení bude každému jasné, že vznik Jeepu Willys se bude vázat k americké armádě. Vždyť většina dobových fotek bude buď z výroby nebo z armádního prostředí. Tento legendární lehký užitkový vůz se za dobu své existence stal předlohou pro všechna off-roadová vozidla světa. Zastával všechny možné funkce a projel téměř každý terén.

Začalo to armádním výběrovým řízením

V roce 1939 se americká armáda rozhodla, že chce nahradit nevýkonné armádní motocykly všestranným vozidlem odpovídajícím vojenským účelům. O rok později bylo proto vyhlášeno výběrové řízení o armádní zakázku. Úkol byl poměrně jednoduchý, ale technické specifikace byly velice přísné a neodpouštěly se žádné odchylky. Podmínky splnily pouze tři firmy, a mezi nimi byl právě Jeep.

jeep willys

Úspěch nebyl zpočátku jistý

Jako první svůj speciální armádní model představila společnost American Bantam. Bohužel se jim nepodařilo splnit váhové limity, ale díky rychlosti jim byla přiklepnuta objednávka na sedmdesát kusů vozu Bantam BRC-40. Tím ale tato soutěž neskončila. Ostatní firmy i nadále pokračovaly v práci, jelikož se vědělo, že je stále šance získat podíl na zakázce. A to se také stalo. Kvůli kapacitním důvodům bylo každé automobilce přidělena výroba 1500 kusů.

willys jeep

Jeep Willys zvítězil jako nejlevnější možnost

V roce 1941 bylo vyhlášeno nové výběrové řízení. Bylo totiž potřeba, aby vozy byly standardizovány a aby je ideálně dodávala jeden výrobce. Hlavním kritériem nového řízení byla nejnižší cena. A přesně tady zazářil Jeep Willys MB. Byl totiž nabídnut za pouhých 739 dolarů za kus. To je jen zlomek ceny, za kterou jsou dnes nabízeny veterány na prodej. Společnost Willys-Overland okamžitě dostala zakázku na 16 000 kusů. Na tohle bohužel její výrobní kapacita nestačila, tudíž zadala výrobu části Willysů firmě Ford. U ní je tento legendární automobil známý jako Ford GPW, což je zkratka pro General Purpose Willy.