Ford Mustang a Dodge Charger z filmu Bullittův případ

19. 2. 2020

Existuje vůbec nějaký petrolhead, který by neznal legendární honičku z filmu Bullittův případ? Slavná honička vozů Ford Mustang a Dodge Charger, ve které účinkoval i Steve McQueen, se zapsala do dějin automobilové kultury. Pojďme se tedy podívat na tyto dva vozy, které ve filmu účinkovaly.

Ford Mustang se Stevem McQueenem za volantem

Pro natáčení filmu Bullittův případ byly automobilkou Ford dodány dva naprosto identické vozy Ford Mustang GT 390 s karoserií Fastback. Pod kapotou byly osmiválce Big-block s objemem 6,4 litru, který generoval výkon 239 kW, což je cca 325 koní. Vozy byly vybaveny čtyřstupňovou manuální převodovkou a o ladění vozů se postaral závodní veterán Max Balchowsky. Jestli si myslíte, že Steve McQueen řídil vůz po celou dobu filmu, tak se mýlíte. V autě byl pouze ve chvílích, kdy byl vidět a po zbytek doby Ford Mustang řídil kaskadér Loren Janes.

Ford Mustang Bullit

Ford Mustang Bullitt

Dodge Charger – padouchové dostali výkonnější vozidlo

Teď se dostaneme k vozidlu padouchů. Ti měli původně mít vozy Ford Galaxy, ale ty nezvládaly skoky v ulicích San Francisca. Z tohoto důvodu byly vybrány vozy Dodge Charger 440 R/T. Poháněl ho osmiválcem o objemu 7,2 litru s výkonem 276 kW, což je zhruba 375 koní. Padouchové měli automatickou převodovku s třemi rychlostními stupni.

Dodge Charger z filmu Bullitův případ

Dodge Charger z filmu Bullittův případ

Honička z filmu Bullittův případ

Zážitek při sledování této téměř deset minut dlouhé honičky ve filmu Bullittův případ je vskutku neopakovatelný. Jsou zde samozřejmě malé chybky, které ale naprosto bez povšimnutí můžeme filmu odpustit. Při důkladném sledování totiž zjistíte, že z jednoho auta během honičky odpadne osm poklic. Tato filmová honička má totiž vše: krásné vozy, skoky, jízda na plný plyn, precizní práci řidičů se spojkou a nádherný zvuk amerických osmiválců.