Jak vybrat veterán na svatbu pro příjezd nevěsty?

20. 8. 2023

Blíží se svatba a vy ještě nemáte dotažené všechny detaily? Svatební šaty zařízeny, oblek pro ženicha ušitý, ale co řešíte je především příjezd nevěsty tam, kde bude obřad probíhat? Možností, jak přijet na svatbu je celá spousta. Veterán je však tou nejlepší cestou, jakou zvolit.

Reprezentace i styl v jednom

Pokud byste hledali na internetu odpověď na otázku, v čem konkrétně přijet na svatbu, nabídne se vám několik možností. Zatímco někde se píše o reprezentativním vozidle, které se bude na svatbě vyjímat, jinde se mluví o limuzíně, která je v očích mnoha považována za nejluxusnější automobil na světě a jen tak někdy se v ní neprojedeme. V dalších diskuzích jsou doporučené spíše stylové vozy, nikoliv praktické, díky kterým si splníte svůj sen. A nakonec nejsou opomíjené ani veteránská auta.

Když se však na všechny možnosti podíváme obecně, zjistíme, že všechny tři zmíněné věci směřují k té jedné – k veteránovi. Veteránská vozidla jsou stylová, praktická, díky svému zachovalému vzhledu a sběratelské hodnotě jsou v jistém slova smyslu také limuzínou. Navíc dokážou navodit fantastickou atmosféru.

Sice můžete přijet kočárem nebo na motorce, ale s veteránem se udělá ta největší paráda. A to i při následném focení. Veteráni jsou totiž přesně tím, co má fotografování v malíčku.

Ford Model A Tudor Sedan

Ford Model A Tudor Sedan

Jak vybrat veterána na svatbu

Aby však vaše původní nadšení z nápadu, že vás na svatbu doveze právě veterán, neupadlo, vyberte si ten správný model podle několika kritérií. Předně si odpovězte na otázku, kolik lidí v autě pojede. Poveze veterán pouze nevěstu nebo i ženicha? Bude sloužit jednotlivci nebo rodině, která s nastávajícími manželi pojede?

Dále si odpovězte na otázku, jak moc chcete do zapůjčení veterána investovat. Pokud někomu z rodinných příslušníků nebo známých nedřímá v garáži, pravděpodobně půjdete cestou půjčky, a tedy i jistého finančního výdaje. Po stanovení cenové hladiny, přes kterou „veterán nepojede”, do hry vstupuje další dotaz nutný k zodpovězení, a sice jestli se zvolí carsharing nebo autopůjčovna. V této chvíli je nutné, aby došlo k jisté rešerši, respektive porovnání/srovnání nabídek na trhu a odráželo se na základě stanoveného cenového rozpočtu.

Na vzhledu a stavu záleží

Kolik lidí ve vozidle pojede nebo jaký bude cenový rozpočet na zapůjčení jsou dva první kroky, které při hledání toho správného veterána na svatbu učinit. Kromě toho se dívejte i na funkční a designovou stránku věci. Zatímco dobrý stav vozidla zaručí, že nebudete muset čelit nepříjemným komplikacím (například v podobě té, že by nevěsta nestihla svatbu, jelikož by auto při cestě ke kostelu vypovědělo svou službu), celkový vzhled zajistí, že se na svatební fotografie nebudete moct vynadívat.

U celkového stavu a funkčnosti vozidla je to jasné. Auto musí jet a musí být na něj spolehnutí. U vzhledové stránky věci se rozhodujeme hlavně podle svých vlastních osobních preferencí. Každý má jiný vkus a vůz, který se líbí jednomu, nemusí se nutně líbit druhému.

srazy veteranu

Kde veterána k zapůjčení seženu?

Již jsme naťukli, že veteránské vozidlo, které nevěstu nebo ženicha doveze na svatbu, můžete sehnat například u svých známých nebo rodiny. Pokud nikomu ve vašem okolí toto auto nedřímá v garáži (ostatně ani vám), do hry vstupují autopůjčovny nebo carsharingové aplikace. V obou případech se platí jistá vratná kauce a také něco za pronájem/zápůjčku auta.

Nezapomeňte na výzdobu

Co s vozidlem zapůjčeno není a co je dobré ještě vyřešit dřív, než nasednete a pojedete směrem k vyřčení svého životního „ano”, je výzdoba. Svatba je velká událost, proto ať o ní všichni vědí. Nemusíte si veterána zdobit výraznými kýčovitými mašličkami, ale alespoň drobná stuha nebo květina na kapotě auta, kterou nikdo nepřehlédne, zvažte.