Veterán Cadillac DeVille

14. 5. 2023

Chcete si splnit svůj dětský sen a pořídit si skutečně kvalitní káru, která ale nebude jen tak nějaká, ale za kterou se budete moct postavit? Nemusíte se spokojovat s málem, rovnou svou pozornost zaměřte na veterána Cadillac DeVille, který se narodil roku 1949. Od tohoto roku je v nabídce amerického Cadillacu a od samotného počátku byl výsadou tamní smetánky.

Hlavní role ve filmových snímcích

Veteránem se stává motorka či vozidlo ve chvíli, kdy překročí hranici třicátého roku života (více informací nalezeznete v tomto článku). Zatímco některé modely nevypadají na svůj věk, jiným věk prozradí filmové snímky, ve kterých si střihly svou roli. Pokud by se Cadillac Deville tvářil mlaději, než jakým je, jeho působení ve filmových trhácích by ho prozradilo.

Právě tento vůz je totiž tím typickým zástupcem „amerik”. Obří rozměry, velké benzínové osmiválce, velká spotřeba. Přesto je tím, o čem se mnoha mužům napříč generacemi zdá každou noc.

Psal se rok 1949

Cadillac DeVille si své místo na trhu drží dlouhé roky. Světlo světa spatřil už v roce 1949, kdy se tehdy prodával jako dvoudvéřové kupé. Ještě, než se ukázal veřejnosti a ještě, než ho automobilka zdokonalila k obrazu svém bylo jasné, že se jedná o přelomový model. Při jeho výrobě totiž nebyly použité středové sloupky, což do té doby nebylo vůbec běžné.

S postupem let se model vozidla měnil, a to v závislosti na doručovaných objednaných prvcích výbavy. Dokonce se to dostalo až do dobu, kdy se automobil od svého prvního provedení lišil i svou automatickou klimatizací. Cadillac DeVille byl jedním z prvních, v němž se tato moderní technologie zpříjemňující cesty do práce nebo z ní nacházela.

Kočár s motorovým pohonem

Když se roku 1949 Cadillac DeVille představil světu, lidem doslova spadla brada. Model už od samotného počátku působil jako kočár s motorovým pohonem, ostatně i proto sloužil mnoha významným a mocným politikům. Sama značka ostatně nejen tou dobou, ale i dnes patří k tomu nejprestižnějšímu, co ve světě automobilů potkáte.

Jak již bylo naznačeno, vozidlo se po stránce svého vizuálu měnilo s plynoucími léty. I když se doplňovalo o nejrůznější technologie a vychytávky, dokonce se lišilo i svými rozměry od původních modelů, kočárem však zůstalo.

S postupem let se zapracovalo nejen na exteriérové stránce, ale především na té interiérové. V nejnovějších a nejdražších modelech se nyní nachází především kožené polstrování, které jde ruku v ruce s prostorností.

Automobil pro pravé milovníky veteránů

Není příliš mnoho vozidel, se kterými by člověk nechtěl jezdit denně. Kupodivu skvost v podobě Cadillacu DeVille takovým je. Svou unikátností a jedinečností je vozidlem, s nímž člověk vyjede jen několikrát do roka a vůbec to nevadí. Ideální společník na veteránské akce, volné víkendy, romantické projížďky nebo pro chvíle, kdy se chce sám člověk ukázat.

Jinými slovy se jedná o veteránské vozidlo, které budete využívat přesně tak, jak veteránské vozidlo využívat máte. Spíše pro svůj dobrý pocit a chloubu.

O značce Cadillac

Cadillac DeVille je nedílnou součástí portfolia známé automobilky Cadillac, který patří k nejprestižnějším značkám na automobilovém trhu. Název firmy vznikl na počest francouzského stejnojmenného dobyvatele, i když zakladatelem je Američan Henry Martyn Leland. Své první vozy firma začala vyrábět roku 1902 čili model, o kterém byla nyní zmínka, nebyla prvním výkřikem. Tím nejvýraznějším však určitě.

V současné době je však značka součástí koncernu General Motors, ovšem i zde je brand považován za výrobce luxusních vozů.