Od kdy je motorka veterán?

16. 4. 2023

Realizovali jste v minulosti svůj sen o vlastní motorce a nyní vám už dlouhá léta dřímá v garáži? I když jste na ni v posledních letech nenasedli, mohla klidně změnit svůj „společenský statut”. Záhy se z ní mohl stát veterán, který by nabyl nejen na hodnotě, ale také na atraktivitě.

Když se motorka stane veteránem

Není motorka jako motorka, řekl by nejeden odborník na dvoukolé společníky, se kterými můžeme obrazit celou republiku, ne-li vyjet s nimi do zahraničí. Zatímco některou hodnotíme za novou, druhou zase za starší ročník, ovšem cena druhé zmíněné se velmi často dotýká daleko závratnějších cenových výšin než nový stroj. Důvodem toho je jedno jediné označení, a to označení veterán.

Veteráni jsou obecně atraktivní, a to hlavně pro svou historii. Neujdou pozornosti hlavně sběratelů, kteří jsou za ně ochotní utratit nemalé částky. Aby se však motorka stala veteránským vozidlem, musí splnit několik podmínek. Označení se nezískává jen tak.

veteransalon

Motorka musí dosáhnout určitého věku

I když to mnoho lidí neví, tak i motorka se jednoho krásného dne dostane do důchodového věku. Na rozdíl od člověka však ze svého stáří může jenom vytěžit. Po dosažení určitého věku se totiž z motorky stává veterán, ostatně obdobně jako z osobních automobilů.

Kdy se tak stane? Motorka musí překonat hranici třiceti let, která uplynula od doby výroby vozidla. V případě, že hranici překročí, může se po získání onoho veteránského titulu stát součástí veteránských sbírek.

Nemáte doma „youngtimera”?

Zajímavé jsou motorky i poněkud mladší, které dosáhly kupříkladu dvaceti, maximálně devětadvaceti let. Jsou to tedy takové modely, které mají označení „veterán” těsně v závěsu. Takové motorky mohou být taktéž podobně cenné, zejména pokud mají zajímavou historii nebo pochází z limitovaných edicí, které jsou zároveň počtem vyrobených vozidel omezené.

Takové motorky, jež tedy mají těsně před veteránským označením, ale zároveň už za sebou mají ujetý kus cesty, označujeme v automobilovém světě za „youngtimery”. V případě, že vám i „youngtimer” v garáži sídlí, můžete si ho zkusit nacenit a zjistit, jestli je z pohledu sběratelského zajímavým kouskem či nikoliv.

Existují výjimky

Stejně jako ve všem, i v tomto případě se setkáte s výjimkami. I když se člověk domnívá, že všechny modely motorek starší třiceti let jsou veteráni, není tomu tak. Podobné je to v automobilovém světě, kde se také za veterány neoznačuje například Škoda Favorit nebo Opel Vectra A, což jsou modely staré více jak třicet let, ovšem za veterány neoznačované.

Jak získat označení veterán?

Motorky (a ostatně ani automobily) nezískávají označení jen tím stylem, že dovrší hranice třiceti let. Musí projít řádnou registrací, a tou je jak klubová, tak krajská, pro kterou se musí splnit několik požadavků. Je to velice podobné jako u veteránských aut.

TIP: Přečtěte si také o tom, jak zabezpečit garáž před krádeží veterána.

muzeum radovesnice

Nahlédněte do světa veteránů

Označením „V” se nemusí pyšnit jenom motorky, jak ostatně bylo nastíněno. Veteránem mohou být i tradiční osobní auta, která taktéž nabydou na hodnotě i atraktivitě. V současné době kategorie veteránů obsahuje několik desítek tisíc vozidel, které se mohou stát součástí kupříkladu veteránských akcí, výstav nebo minimálně sbírek.